Jordi Cussà, Premi Crítica Serra d’Or de Novel·la 2021

L'escriptor va saber la notícia dos dies abans de morir, al juliol; divendres 17 se'l reconeixerà a títol pòstum en una cerimònia a Barcelona

La darrera novel·la de Jordi Cussà, ‘El primer emperador i la reina Lluna’, ha estat guardonada amb el Premi Crítica Serra d’Or 2021. L’escriptor berguedà va morir l’11 de juliol i de fet, poques hores després de la seva mort, l’editorial de la novel·la, Comanegra, ja va destapar que Cussà seria el guanyador del premi a la millor novel·la de l’any i que l’escriptor ho havia sabut dos dies abans de morir. La mateixa editorial va relatar-ho en una piulada: “El Jordi estava sorprès i eufòric. Deia «ja podia haver estat un d’aquells que t’omplen les butxaques». I reia. Li havien d’entregar durant la Setmana del Llibre en Català, i volia baixar a Barcelona”.

La Setmana del Llibre en Català comença divendres de la setmana vinent, 10 de setembre, i l’entrega de premis serà el divendres següent, dia 17. Aquesta setmana s’han fet públics els guanyadors i s’ha fet oficial el que Cussà va saber hores abans de morir. És l’autor de la millor novel·la de l’any i, tot i que serà a títol pòstum, el tercer divendres de setembre serà guardonat juntament amb Antònia Vicenç, Antoni Martí Monterde i Antoni Clapés.

Vicenç és l’autora de ‘Pare què fem amb la mare morta’, l’obra guanyadora en categoria de poesia. I Antoni Martí Monterde s’endú el premi en l’apartat d’assaig amb el seu ‘Stefan Zweig i els suïcidis d’Europa’. També serà reconegut Antoni Clapés, per la seva traducció de ‘Tal qual’ de Paul Valéry. A més, hi ha una menció especial al dietari ‘L’eternitat enamorada’ de Josep Igual, que va morir el passat 25 de març.

Altres reconeixements

En l’apartat de recerca, Ramon Ordeig rebrà el Premi Crítica Serra d’Or de recerca en humanitats per ‘Els comtats d’Urgell, Cerdanya i Berga’, volum VIII de la col·lecció ‘Catalunya Carolíngia’. El premi de recerca en Ciències és per l’obra ‘Natura, ús o abús? Llibre blanc de la gestió de la natura als Països Catalans’ coordinat per Ramon Folch, Josep Peñuelas i David Serrat. El Premi Crítica Serra d’Or Catalanística 2021 és per ‘Manual of Catalan Linguistics’, editat per Joan A. Argenter i Jens Lüdtke.

Pel que fa a les arts escèniques, el premi al muntatge teatral és per ‘Poder i santedat’, de Manuel Molins, amb direcció, escenografia i il·luminació de Paco Azorín; el premi d’arts escèniques és per ‘Rèquiem nocturn’ de Pere Faura i el premi d’arts escèniques a l’aportació més interessant és pel projecte Nilak de carpa circense itinerant.
També s’ha fet una menció especial al Tricicle per la seva “dilatada trajectòria de 40 anys als escenaris pel reconeixement internacional com a companyia de teatre de gest i per la contribució a fer un món més amable amb el somriure”.

Literatura infantil i juvenil

Pel que fa a literatura infantil i juvenil, ‘Capgirat’, d’Alba Dalmau amb il·lustracions de Cinta Vidal rebrà el Premi Crítica Serra d’Or infantil 2021; Cinta Arasa, el premi juvenil de creació per ‘Paraules, flors i pólvora’, i Eduard Altarriba, el premi juvenil de coneixements per ‘Migrants’.

X